our playgrounds aim at
children's imagination

OFF FENCE

In installation OFF FENCE at the 17th Biennale of Architecture, visitors are confronted with an obstacle on the path leading them to it.They must deal with it if they wish to continue. They may give up, or they can choose to go around it, or they can walk through the obstacle. Either way, their decision, their reaction to this impediment, becomes symbolic.Separated society physically, geographically, socially. In response to this Biennale’s theme, the installation asks: What is it that separates us? What pushes us away from the state that we strive for? The OFF FENCE installation confronts the separation phenomenon as it blocks playful access along a path with a barrier. It transforms this obstacle into an impulse of change. The objective is to initiate transformation within a playful context as one symbolically embraces the physicality of a problem.

CUSTOMER
LA BIENNALE DI ARCHITETTURA

year
2020 – 2021

COOPERATION
MOLO architekti

PECKA

Pecka Playscape represents a fusion between a playground, a sculpture park and an educational trail, designed on a monumental scale and set in the midst of the enchanting landscape of Krkonoše National Park. The main impulse that initiated this project was to motivate both parents and children to enjoy the outdoors. The installations were inspired by wildlife inhabiting the Krkonoše mountains.

CUSTOMER
PEC POD SNĚŽKOU municipality

year
2017

COOPERATION
MOLO architekti

REZISTOR

Emil Kolben´s quarter – electrotechnical scheme. A significant element. A point of orientation. A 3D model of the electrotechnical REZISTOR mark / Emil Kolben´s column. The monument is a vertical three-dimensional sketch based on a triangle ground plan. The minimalist construction emphasizes sophisticated arrangement of geometric relations. REZISTOR is the first realized column of four planned columns designed for this project. The other monuments are planned to be built together with the following construction of the quarter.

CUSTOMER
SKANSKA home

year
2017

COOPERATION
LAND 05
Ing. arch. Helena Znamenaná
Petr Chaos Žák 

THE HEALING WALL

Situated in the place of the original village square, a memory of something that vanished. A change of substances, brick wall surrounded by the air. Uniqueness is defined by things that escape our attention. ALL THAT CHANGES. The abstract composition of the brick relief refers to the disappeared original built-up area of newly revitalized park. The brick wall finishes the axial composition of the park, an original bottom of the pond. Classical technology of the brick bonding is brought to its very border of feasibility. Contrasting with the traditional construction material, the wall is equipped with a nanotechnological transparent paint, which cleans the air thanks to its photocatalytic effect (without any chemical or waste substances). This unique technology was developed by Czech scientists at the J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry.

CUSTOMER
ČAKOVICE municipality

year
2017

COOPERATION

LAND 05
Ing. arch. Helena Znamenaná
Brickwork s.r.o.